Typ anteckningar

 

Kvartet Smultronet
Kvartet Smultronet

Helgen i Umeå är fortfarande i färskt minne. Jag hade med anteckningsboken, men det blev inte mycket skrivet. Nu fick vi ju öva så alla övningar får vara minneshjälp.
Pers färgövningar, grundfärger, sekundärfärger och den tredje varianten.
Monas uppgift till oss deltagare var att skissa av en person och sedan måla bilden. Skissa utan att se på papperet ska tilläggas. En av blyertsskisserna blev en kamel….. hm.
Alinas frigörande målningar var mycket inspirerande. Hon spänner upp papper på en träram. Wow, inga glas, passpartouer, baksidor. Det ska jag prova! Hon manade oss att göra en serie, målningar med släktskap. Tänk en serie på tre bilder, gör 6-7 st och välj sedan vilka som connectar. Mycket färg – mycket vatten. Riktigt kul! Använd vilket papper du vill, utan pengar = ta det som finns hemma. Befriande Alina!

Lars avslutade kursen med att slå fast att måleri inte ska vara en materialjakt. Enkla verktyg och lek med vatten och färg. Också det befriande! Diskborste! Kökssvamp! Penslar från de billiga affärskedjorna istället för mårdhårspenslar. De djuren som fått sätta livet till för att penslar ska produceras, har levt under dåliga förhållande.
Materialfetischism (Lars uttryck) finns de nog gott om i målarkretsar, jag har själv trott att ett visst papper, det dyra, är ett måste för att lyckas.
Även Lars befriade, fast på ett annat sätt än Alina.
Fyra olika vinklingar på måleri där akvarell ingår, för Per och Mona till 100%, Alina och Lars en mera experimentell inställning. Kul och givande med olika!

Lämna ett svar