Eldflugan

Det är inte riktigt första advent men adventsljusstakar och stjärnor är på plats i huset. Stakar från olika årtionden. Den äldsta ägde min farmor och farfar, jag tror den kan vara från 40-50-talet. Varje gång jag packar upp den undrar jag om den still going strong en decembermånad till. Den har hittills varit trogen, adventsstakarnas gamla drottning. Jag fick ärva den.

Historia
Svensken Oskar Andersson tillverkade 1934 världens första elektriska adventsljusstake. Den lanserades 1939. Under kriget låg tillverkningen nere, och startades på nytt först 1946. (från Wikipedia)

Nästa i ordningen köpte jag 1986 på OK Haga i Umeå.  Trävit och sjuarmad. Prislappen på kartongen är kvar, 119 kr. Minns att jag pulsade till macken med hunden i hälarna, jag var nyinflyttad och alldeles utan en ljuskälla i adventstid.

Men en ny modernare variant skulle vara pricken över i. Eldflugan. Den är riktigt snygg, fast också för kostsam för min plånbok. Sådär 2000 kronor. Det lär nog dröja innan såna går att fynda på loppis. Googlar på det… jo, på Tradera finns en begagnad som nu är uppe i drygt 12 hundralappar. Näe, inget fynd lär det bli.

Stakarnas lillsessa, för den mindre varianten skulle duga bra.

 

Lämna ett svar