Ut ska de!

Nu är växthuset igång. Jag är så nöjd med att jag orkade rengöra det i höstas. Okej, några rutor ska svabbas av, men ändå, det är så enkelt! Växthuset är bara 6 kvm, praktiskt när det ska rengöras men inget ställe att ha kalas i. Vi har ett litet bord och två stolar där för att kunna fikapausa. Tänk att ha plats med en hängmatta, ett långbord, kökssoffa……. Det får läggas på framtiden.

Ja  men så kom då solen igen efter flera dagar med kallt regn. Tomatplantorna har vuxit på sig, de flesta mjölkförpackningarna har bytts ut mot murarhinkar idag. Det är ingen lätt resa för ynglingarna, hemvistet på fönsterbrädan blir växthus. Ofta har de inte mått så bra nån vecka efter flytten. För att klara stekande solstrålar hänger växtväv i taket. Det duger fast det är trasigt.

Unga tomatplantor

För att inte tala om jorden, det är en hel vetenskap. I år är det utforskning som gäller. Jag provar att blanda jord från matkomposten och mager jord från landet, ungefär fifty-fifty. Det finns lite sågspån i kompostjorden eftersom spånet stoppar flugorna från att sätta bo i matresterna. Sågspånen har inte blivit jord än. Hoppas nu att plantorna trivs i blandningen. Vita skal lyser här och var, som små kalktabletter. Äggskal förgås inte så lätt.

Att sätta sig ibland och bara vara blir inte av så ofta. Men om andan skulle falla på har jag ställt loppisstolen mitt i älgpass-landet (där stod ett vindskydd som sett sina bästa dagar när vi flyttade hit). Stolen hittade jag på en ladugårdsvind. En föregångare till A2, Grythyttans mera kända variant.

När växterna kommit igång blir nog känslan en annan än man får idag, typ ödsligt.

Ett annat fynd kommer från Naturstigen i Åmot. I kanten av rundan finns ett  område som var byns soptipp under min barndom. Rätt ut i skogen kastades allt.  Man kan tänka sig vad som kan finnas under jordmassorna som gömmer alla sopor. Hinken har inte komposterats, fast rosten har tagit botten. Den ska fyllas med jord och nån lämplig växt ska sättas där.

Maj skulle vara dubbelt så lång. Det är nu man hoppar på sådd-tåget, eller låter bli. Luktärterna ligger i sitt bad, i morgon ska de sås. Det har misslyckats flera år, men skam ……

Lämna ett svar