Tradition

image

Lördag, dagen innan andra advent. Vi i VIP (vinprovarna) har vår årliga tunnbrödsbakning i Åmots bagarstuga, givetvis tillsammans med vinprovning. Dessutom ska glögg testas. Här gäller det att ta det lugnt så bakningen går okey.
Stina ordnar provningen och delar ut olika arbetsuppgifter till oss andra. Den här gången är det min tur att ta med pizzadeg, surdegsvariant önskas. Den ligger i bunken och gonar sig nu. Jag har inte fuskat med jäst….. hoppas den jäst ordentligt tills det är dags att grädda pizzor mot kvällningen.
Tunnbrödsbakningen är en tradition såhär innan jul. Kul att baka tillsammans och i miljön i bagarstugan vid Tullkvarn som är mysig.

image

Med någon minusgrad brukar det vara ordentligt frostigt på gräset och i träden eftersom ån gör att luftfuktigheten är hög.

image

För min del är tunnbrödsbakning en påminnelse om mamma och mormor, duktiga tunnbrödsbagare. Ångermanlandsvindar. Det ska vara hårt tunnbröd, vilket inte är lätt att åstadkomma. Lite för tjock kaka, då blir brödet mjukt. Kavlingen är A och O. Tunnt och jämnt är utmaningen. Det kunde både mamma och mormor, själv får jag träna. Ärligt talat brukar inte vin och glögg vara bästa kombon med kavlingen, men kul har vi!!!

En hel hög att ta hem
En hel hög att ta hem

Lämna ett svar