Surdegsbakning

Kunde inte låta bli när chansen dök upp. Den franska bagaren Sebastien Boudet skulle komma till lilla Åmot för att hålla kurs i surdegsbakning…… vem har inte sett honom i tv, bakande, eller hört hans sommarprat i radion,om bakning.

Jag anmälde mig och fick plats i den tretton personer stora gruppen. Packade bakningsatteraljer och cyklade till Åmots gamla skola.

Det går inte att återge allt vi fick med oss från kursen, kanske det viktigaste var att vi ska vara noga med vilket mjöl och salt vi använder och att surdegen som används istället för jäst, är mycket tålig. Upp till 43 grader lever den oändligt länge.

image

Alla gjorde vi en deg som vi knådade litegrann, sen fick den vila en timme, för att bilda glutentrådar. Därefter en kökshandduk i en korg, bädden för natten till degen.
Femton timmar jäsning i en plastlåda med lock i ett kylskåp. Sakta jäsning i sval miljö utvecklar näring och smak, fick vi lära oss.

Morgonen efter fick vi träffa våra degar nere vid byns bagarstuga.

image

Den ligger så fint intill Kölsjöån med Tullkvarn som närmsta granne. Kvarnen som drivs endast av vattenkraft.

image

Ugnen i bagarstugan hade eldats flera gånger två dygn innan gräddning. De flesta degarna blev runda bröd, men även frallor och baguetter formades.

image

Sebastien snittade bröden med rakblade.

image

Blev de vackra? Gissa!

image

Gott!

image

Lämna ett svar