Rynkigt papper

Jag delade en bild på Facebook där bibelpapper är framträdande. Någon frågade hur jag gjort och jag skrev att det berättar jag i målarrummet. Det är enklare att berätta här.

Bibelpapper, det som används i biblar och psalmböcker, är tunt och otörstigt. Innan färg och vatten kommer på tycker jag att det nästan blänker.

Första gången jag kom i kontakt med papperet var på en av Mats Petterssons kurser. Det är några år sedan och sedan dess har jag sett till att ha papper hemma, för ibland är det just det skrynkliga som känns rätt att jobba med.

– Hur gör man?

– Som man vill förstås!

Jag berättar hur jag gör, men det finns förstås många sätt att måla på. Till dig som vill prova: känn inga gränser, kör på bara!

image

Den släta biten papper täcks lite, mycket eller helt med en eller flera färgen. Som du ser ovanför bildas pölar, lite som berg och dalar. Med så mycket färg på tar jag en lika stor bit av bibelpapperet, lägger det över och trycker till. Ibland har jag använt kavel. Här kan man välja om papperen ska få torka litegrann tillsammans eller om de delas medan de är blöta. Ta det försiktigt när de delas så att de inte går sönder. Nu har du två papper med samma färguppsättning. Antingen river du bitar för att använda till collage eller limmar ett av papperen på ett stabilare. Bara fantasin sätter gränser!
Vävlim på akvarellpapper en bra kombination.
För min egen del tar jag ofta bort delar av färgen. Blomsprutan och en mindre lite stadig pensel fungerar bra.

In her shoes
In her shoes

Känns bilden, den tryckta, blek? Det går utmärkt att lägga på mera färg.

Sömnig
Sömnig

8 kommentarer

Om jag försår rätt så är det på ett biblpapper du lägger färgen, sen ett till bibelpapper uppepå. Trycker/kavlar till och sen torka. Fastar dom inte ihop då bibelpapren? Eller är det meningen?
Om det går att dela pappren, blir det två målade papper att använda?
Är det ett eller båda då som limmas upp på akvarellpappret? Om man sen forsätter att måla, fastnarcakvarellfärgen på bibelpappret då?
Som du ser har jag nog inte fattat det helt och hållet. Skulle vara så kul att prova. Jag har sett att du använder akrylfärg också. Jag har inte målat akvarell så länge men olja i 35 år och akryl i 5 år så de färgerna känner jag mig mer bekväm med.
Gillar verkligen dina både abstrakta och föreställande målningar.
Häksningar
Inger Blomberg

Tack Helena, nu tror jag att jag förstår det hela. Nu får jag vänta till i april, om jag inte hittar en bibel tidigare. Vi har hela vårt hem nedpackat i ett Schurgardförråd. Bor i sonens hus som jobbar utomlands ett år och i april flyttar vi in i vår nya lägenhet.
Akvarellkurs är alltid trevligt. Men som sagt då flyttar vi.
Hälsningar Inger

Jag köpte 5 kg papper av Gerlesborgsskolan för ett år sedan. Någon skrev att de slutat sälja konstmaterial, så nu vet jag inte var man kan hitta det. Kräver detektivarbete…….

Förlåt, när jag skrollar ner ser jag både du och Inger ger en bra beskrivning. Du behöver alltså inte svara, jag läser igenom och fattar jag ändå inte så återkommer jag! 😉👍

Hej!
Det stämmer att bibelpapper finns på farg.se
Tyvärr är min erfarenhet av det bibelpapper som finns där inte fungerar som det som fanns på Gerlesborgsskolan. Men självklart går det att använda. Frågan är vad man vill uppnå med papperet. Jag gillar ju veck och rynkor, det lyckades jag inte med med det papperet. Nu har inte timvis med träning skett, säkert går det att hitta effekter med farg.se’s bibelpapper.
Mvh, Helena

Lämna ett svar