Målningar och annat

Rynkigt papper

Jag delade en bild på Facebook där bibelpapper är framträdande. Någon frågade hur jag gjort och jag skrev att det berättar jag i målarrummet. Det är enklare att berätta här.

Bibelpapper, det som används i biblar och psalmböcker, är tunt och otörstigt. Innan färg och vatten kommer på tycker jag att det nästan blänker.

Första gången jag kom i kontakt med papperet var på en av Mats Petterssons kurser. Det är några år sedan och sedan dess har jag sett till att ha papper hemma, för ibland är det just det skrynkliga som känns rätt att jobba med.

– Hur gör man?

– Som man vill förstås!

Jag berättar hur jag gör, men det finns förstås många sätt att måla på. Till dig som vill prova: känn inga gränser, kör på bara!

image

Den släta biten papper täcks lite, mycket eller helt med en eller flera färgen. Som du ser ovanför bildas pölar, lite som berg och dalar. Med så mycket färg på tar jag en lika stor bit av bibelpapperet, lägger det över och trycker till. Ibland har jag använt kavel. Här kan man välja om papperen ska få torka litegrann tillsammans eller om de delas medan de är blöta. Ta det försiktigt när de delas så att de inte går sönder. Nu har du två papper med samma färguppsättning. Antingen river du bitar för att använda till collage eller limmar ett av papperen på ett stabilare. Bara fantasin sätter gränser!
Vävlim på akvarellpapper en bra kombination.
För min egen del tar jag ofta bort delar av färgen. Blomsprutan och en mindre lite stadig pensel fungerar bra.

In her shoes

In her shoes

Känns bilden, den tryckta, blek? Det går utmärkt att lägga på mera färg.

Sömnig

Sömnig