Känsla för snö

En målarkurs år 2005, med rätt förutsättningar, i min barndoms hemby Åmotsbruk, som jag av en händelse hamnade på, fick en avgörande betydelse för mig.

Akvarellfärger, vatten som rann rätt rejält och det kändes som att ingredienserna levde. Det var oförutsägbart! Jag hjälpte bara pigmenten lite på traven. Tack vare de dagarna fick jag ett nytt intresse som jag vill kalla en av de viktigare delarna i mitt liv. Jag kan inte vara utan målandet, det finns inte…

Mats Pettersson, Gävle, var kursledare. Turligt nog var inriktningen på kursen inget petande utan stora svepande rörelser med en hel del vatten och färg. Härligt trolleri var känslan!

Akvarellfärg ger spännande sammansmältningar där pigment och vattenmängden avgör. Gärna utan så många penseldrag. Uthållighet kan vara bra att ha, de flesta alstren faller platt. Tålamod, väntan innan nästa färglager. Många misslyckaden blir det. Ibland  dyker en och annan bild upp som jag känner mig nöjd med.

Det renläriga akvarellmålandet lämnar jag allt mer. Grunden är oftast mina gouaschefärger, men inslag av vit väggfärg, akvarell, collage, modeling paste och lite annat får krydda till mina bilder.

Är jag en tecknare av rang? NEJ, absolut inte! Närmast usel, men numera törs jag utmana mig själv. Personligt uttryck, det är vad jag vill se det som….

Mina bästa medhjälpare som målare är fantasi, experimentlusta, färgernas samarbetsförmåga och en smula mod.  Min mission är att alla kan, MÅNGA har måleri inom sig, men det har de inte upptäckt! Kan jag kan alla! För att utvecklas krävs bara tid.

Konstrundan Gästrik Konst 2010 blev min premiär vad gäller utställningar. Jag vågade söka, det var ett stort steg, blev okej’ad. Big step för mig. Sedan dess har jag i stort sett funnits med varje påskhelg på Gästrik Konst. Tidigare i Bunges Kapell i Åmotsbruk, två påskhelger i Högbo Brukshotell i Sandviken. De två senaste åren har jag och mina målningar varit i Wij Trädgårdars herrgård, Ockelbo.

Under fliken ”Utställning” finns en lista på det utställningar där jag visat bilder. ”På gång” är kommande utställningstillfällen.

Som tur är finns målarrummet där närhelst viljan och lusten till måleri slår till.

Helena Linder heter jag. Kul att du tittar in i mitt målarrum!

image