Nostalgitripp genom Åmsele

Välkommen till årets by 1994
Välkommen till årets by 1994

 

Vägen genom byn
Vägen genom byn

 

Åmans sjösystem
Åmans sjösystem

Senaste dygnen har varit i resandets tecken. Till Västerbotten ända in till Lappland för att sedan ta oss hem samma sträcka, 66 mil tor.
Vägen längs Vindelälven är fylld av minnesplatser för HLinder. Vindelns Folkhögskola där jag fick min gymnasieutbildning och i byn jobbade på simhallen plus tog körkort. Köpte min första bil av körskolläraren, en SAAB, årsmodell -62 som kostade 500 kr. Motorn skar vid Skuleberget efter en sommar när vi skulle söderöver. Den bilen sörjde jag ordentligt.
Pärlan efter Vindelälven är ändå Åmsele. En fin by som ligger mittemellan sjösystemet Åman och Vindelälven. Jag kom dit -78 (19 år med purfärskt körkort) för att jobba som kanotinstruktör och hyra ut såna farkoster. Två somrar i Åmsele och jag glömmer det aldrig. Hade så roligt med Anna-Karin, Ulla och Lasse, mina arbetskamrater på Åmsele Kanotcentral.

Alla ungdomar borde få möjlighet till såna positiva sommarjobb där de själva får sköta ruljansen. Vi fyra fick nog med oss en hel del erfarenheter.
Kuriosa: jag hade aldrig paddlat innan jag anställdes så när vi skickades på instruktörutbildning där de fick börja med att lära mig J-sväng och bågsväng. Trots brist på erfarenhet fick jag komma tillbaka sommaren -79 så det gick nog okey trots allt.

Jag som är usel på att komma ihåg namn på personer och platser fick flera flashbacks när vi rullade genom byn, Tore på Konsum, Noret, Allan, Holmträsk, Helge, Hjukensjön …

Lämna ett svar