Dagar i Umeå

Jag och familjen har varit på besök i Umeå, vår gamla hemstad. Vi hälsade på hos Anders, mellanbarnet, och hans sambo.

Det är nåt med Umeå, atmosfären, läget vid älven och  alla unga. Ja, stan är fylld av unga människor, måååånga studenter. Att Umeå är en av två europeiska kulturhuvudstäder 2014 är pricken över i. För mig har stan ändå varit kulturstaden framför andra sedan -80 och -90, då jag bodde på Ålidhem, öst på stan, på Haga och i Röbäck. Kanske har just det att vara en studentstad gjort att det fanns stort kulturutbud redan då.
Jag hade några mål under helgen, som att besöka Bildmuseet, Västerbottens Museum, Sandbergs Papperhandel och Nya Konditoriet. Hann med allt utom Bildmuseet. Anders ville till det nyöppnade Gitarrmuseet, så vi tog en tur dit med.
image

På Västerbottens Museum såg vi en utställning om fotografen Sune Jonsson och hans tidsdokument om framför allt Västerbottens inland. Det har gott och väl kunnat vara en fast utställning, men den kommer att bytas ut. Många borde se den! Kul att Tom Juslin följt upp Sunes uppdrag med mera nutida bilder.
image

Hösten -12 ställde jag ut på Galleri Paletten, Haga, det är ett roligt minne. Sedan ett år tillbaka är det stängt men jag hade hört talas om en rambutik i samma område. som även säljer konstnärsmaterial. Hittade Lloyds på Hagaplan. Planen var att köpa en palettkniv. Penslar fanns i flera prisklasser. En WN platt, säkert 8 cm bred. Jag ville känna på den men det ville inte försäljaren. 680 kr…. näe, det är inte läge och jag köper ingen utan att få provkänna.
Där fanns istället 20 kronors penslar av olika slag. Jag köpte fyra stycken.
image
De är testade och godkända. Syntetiska! Ja, det gör inget!

Lämna ett svar