Höst på riktigt

Den roligaste svampen att plocka är trattkantareller. Varför…. jag får hjälp med att hitta dem. Stina, min 7 år gamla hund, har nos för att leta svamp. De två kantarellsorter hon är tränad på är gula och trattisar. Gula är inte så många i skogen, det tar på tålamodet. Annat är det med höstkantareller, eller trattisar som är smeknamnet.
Vi gick en svampletarkurs för några år sedan med kursledaren Anna Hilding i Gävle, bättre person när det gäller hundar får man leta efter.
Även om rasen lagotto romangolo numera avlas med tanke på tryffelsök i Italien, är det inget medfött beteende hos hundarna. De måste tränas upp.
Så ett par år efter kursen, då kom Stina på att
”just ja, jag kan söka upp de där bruna, sätta mig vid dem. Då kommer matte, överlycklig, och jag får beröm, till och med godis”.

image

Igår hittade vi årets första trattisar. Underbart! Hösten är här på riktigt.

Lämna ett svar