Historiska vingslag

Svart-vita foton från sådär 100 år sedan, de är hur fina som helst. Vilken kvalité! Jag har styrt dammsugaren i en värld fylld av såna foton idag. Bästa byn hade tur som råkade ha Elis Eriksson bland sina bybor. En duktig fotograf, född 1891, levde sina dagar nere vid Kvarndammen och ser man hur många foton som levt vidare kan man anta att kameran hängde med ofta. Glasplåtar är bevarade på Länsmuseet.

Fotograferad av Elis Eriksson

Tekniken har verkligen gått framåt från lådkameror via Kodak Instamatic till analoga, digitala systemkameror. Men jag vet inte om bilderna blivit speciellt vackrare. Bilden ovan är dessutom en fotograferad bild av själva fotot. En digital variant har fotat fotot. Inget digitalt mästerverk heller.

Tänk om Elis levt nu, vilka hemsidor han kunnat ordna. Hans bilder i ett stort galleri på nätet att titta på för MÅNGA, inte bara de som kommer till Bunges i sommar.

Skidåkning i Åmotsbruk

Jag kan inte låta bli att ta med den här bilden. En glad skidåkare med för långa stavar och skidor men oj vad kul hon har…… jag tror det ä en hon. Hm, kanske borde skriva hen.

Byggnaden som skymtar vid staven till vänster är Bunges Kapell. Där finns hans foton nu och man kan anta att  Elis inte hade en aning om att skidåkarbilden och de andra skulle finnas där i ett annat århundrade.

Lämna ett svar