Gouache/Täckfärg

Wikipedia skriver:

”Gouache (också kallad täckfärg) är en täckande vattenfärg som görs av mindre fint rivet pigment, än det som ingår i transparenta akvarellfärger. Liksom i ren akvarell utgörs bindemedlet av gummi arabicum.

Gouachemåleri är ypperligt för motiv som behöver bearbetas eftersom man kan lägga mörkare färger och sedan tillföra ljusare detaljer, ett förfarande som inte passar för akvarell.

Det är vanligt att man målar gouache på akvarellpapper.”

 

Vit gouache har jag använt ganska ofta, men inte gått vidare med andra färger. Idag tog jag fram mammas gamla tuber som säkert är 8-10 år. Mamma dog för 5,5 år sedan och hon målade nog inte de sista åren.

Nåväl, flera av färgerna fungerar fortfarande, om än ganska tröga att få ur tuberna. Så, nu är ”täckfärg” testad. På 300 gr´s Arches, en gammal akvarell.

Häftigt med en färg som är så smetig (kanske för att den är gammal!!!), och täckande. Nu ville jag ha fart på rinnet så lite vatten blandades i. Vattnade också själva bilden efter att penseln jobbat klart.

Knall-lila och neongrön tonades ner med hjälp av bränd sienna och gul ockra.

Har försökt fotograferat nära för att se sprickbildningarna på ytan.

Det syns inte så jättebra. Den skarpa lila fläcken på nedre bilden beror på att den inte torkat där. Vissa delar av bilden har badat i vatten.

I morgon får penslarna vila, kaveln ska däremot få jobba. Det blir tunnbrödsbak med Maria i Åmot.

 

Lämna ett svar