Det oknådade brödet

Det ska vara enkelt, inte nödvändigtvis gå fort. Anna Bergenströms variant är suveränt.
I flera år har det varit brödet med stort B hemma hos oss.

Enkla ingredienser blandas i en bunke, rör om ordentligt:
5 dl vatten, ljummet eller kallt
Jäst, mängd beroende på hur länge degen ska få jäsa
Ca 10 dl vetemjöl, eller en blandning av olika mjöler
Salt, lite eller lite mera
En näve solroskärnor, om man gillar det

Den degen kan vila och jäsa en hel dag (lite jäst och kallt vatten). Det är det bästa, degen kan jäsa i kylskåp om du låter det stå läääänge, kanske 12 timmar. Men upp till 5-8 duger rumsvärme. Brödet blir godare och sägs vara nyttigare vid långjäsning med liiiite jäst.
Tvärtom, det är bråttom. Helt paket jäst blandas med ljummet vatten

image
Sätt ugnen på 250*. Häll upp degen i en bakplåtspapprad skål/form, då blir det mera höjd på brödet

Medan ugnen blir varm jäser degen en andra gång, ungefär 20 min. Sen skjuts in i ugnen!
image
Gräddas 15-20 min i 250*, sänk temperaturen till 125 och låt brödet stanna i värmen 15 min till. Vira in bullen i handdukar om du vill att ytan ska bli seg, vill du ha hård låter du den torka utan.
Bäst smakar det bakdagen!
Vill du ha ett bröd som är smaskens många dagar, prova surdegsbröd. Jag har haft turen att gå en tvådagars kurs med den franske bagaren Sebastien Boudet. Enormt inspirerande och lärorikt!

2 kommentarer

Hej! Det går säkert bra. Lycka till med brödbaket!

Lämna ett svar