Helenas målarrum

Målningar och annat

Se framåt, visioner och mål

För ett år sedan var min önskan att tiden skulle gå fort och att pandemin skulle vara så gott som över innan jul. Nu vet jag bättre. Förhoppningsvis kommer vaccinering att hjälpa oss att få tillbaka det “normala”. Det sorgliga är alla människor som inte är med när det här är över, eller som en del säger, läget iallafall har förbättrats. Pandemin är verkligen inte att leka med.

Min utställning i slutet av 2020 i Gävle kunde genomföras, men givetvis påverkades det av sjukdomsläget. Jag är mest nöjd med att utställningen recenserades i Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Besöken på vernissagen var också över förväntan.

Tills i veckan var planeringen att Gästrik Konst under påskhelgen skulle bli av. Men så kom mejlet från styrelsen att de beslutat ställa in även årets konstrunda. Det är helt förståeligt, men känns förstås tråkigt.

Det är lätt att komma av sig med att måla nu, upplever jag. Att bli riktigt defensiv.

Jag snubblade över ett intressant inlägg i sociala medier. Möjligheten att anmäla sig till kursen Fearless, anordnad av Karin Holmström. Den pågår från februari till och med maj. Syftet är att sätta kompassriktningen framåt. Våga tänka mål och delmål, vision och handlingsplan. Tiden är perfekt. Nåt att sätta tänderna i under våren. Precis vad jag behöver.

Så varannan onsdag är det kursdags på webben. Däremellan ska vi göra uppgifter för att ta steg framåt. Det känns riktigt spännande!

Internetkursat

Det går att säga mycket för och emot nätet och medföljande sociala medier.

– Hur många timmar har ögonen glott på Facebook, Pinterest och Instagram?

– Alldeles för många! Törs inte tänka på det…

– Alldeles i onödan, eller?

– Ja, för ofta, men när det gäller måleriet finns det bra grejer. På Instagram och Pinterest finns mängder med alster från hela världen. Nej, det utbudet kan jag inte hitta på annan plats än på nätet.

Insta och Pinterest ger mycket inspiration.

I veckan har jag gått nätkurs med Nicholas Wilton, Art2Life. Lyssnat på föreläsning och tittat på demonstrationer som gällde design, kontraster och färg.

Kokar jag ner Nicholas budskap är det – Gört! – Kör! – På ditt sätt! Ta stöd av design, kontrast och alla möjligheter som färger ger.

Med hjälp av erfarna konstnärer pedagogiska kurser går det att ta steg framåt. Jag hoppas att Wiltons kurstimmar jag lyssnat och tittat på, ger mig energi och gärna ett lyft i målandet framöver.

Skärpning! Tagning!

Mars, och den tid på året när tankarna snurrar kring bilder, komposition, färger och annat som hör utställning till. Det är både stressigt och inspirerande att satsa på ett mål.

Jag kommer att ställa ut i Wij Herrgård, på Wij Trädgårdar i Ockelbo. Vi är fem stycken som ställer ut på Wij.

Konstrundan Gästrik Konst pågår hela påskhelgen i västra Gästrikland. Ockelbo, Sandvikens och Hofors kommun.

Det är verkligen högtidsdagar! Många kommer från olika håll. Lite av en tradition att åka och titta på konst för folk som kanske inte annars går på konstutställning.

Öppen Ateljé

Jag sitter väl inte direkt och dinglar med benen, nu i mellandagarna. Kombinerar umgänge med familjen och måleri.

Den 19 januari kommer ateljén här i Svartandal, Åmotsbruk att vara öppen kl 12 till 17.
Min förhoppning är att det blir spontana besök av vänner och bekanta, förstås är också obekanta välkommen.
Träffas och prata bilder eller om annat. Det blir dryck och lite småplock.
Välkommen!

 

Folk

Det som snurrar i målarhuvudet nu det är att gestalta folk, människor, personer, men framför allt karaktärer. Någon som sticker ut…. ja, gärna några. Jag behöver ägna timvis, dagar, mängder av tid, för att nå fram. Hitta former som inte är

*det råkade bli*

utan mera

*så här gör jag människor*

Mitt eget formspråk som sitter i huvudet och handen, när det är målardags.

…..går det att önska sig i julklapp??

Planera och drömma

Att fylla år, och det är jämnt. Hitta bästa sättet att fira….

Det är några månader kvar, dagen jag föddes, i mittet av januari, mitt i vintern. Det blir ingen fest utomhus, ingen resa till sol och sommarvärme. Land jag vill besöka är inte de jag åker till vintertid, kanske vår eller sensommar. Jag har Island eller Skottland i tankarna, de resorna inte superviktiga, och behöver inte vara på dagen jag föddes.

Jag funderar på att kopiera Ingers (@my_wayakvarellkunst på Instagram) födelsedagsfirande för fem år sedan, Öppen Ateljé. Hemmavid mitt i vintern, en trappa upp i målarrummet. Det blir förstås enkelt, men vin och alkoholfritt och nåt att tugga på ska absolut gå att få till. Väggarna blir belamrade, det är åtminstone vad jag tror. Där känner jag mig bekväm och en premiär hemmavid, bara det, är ju nåt att fira, liksom att ha blivit äldre.

Nystart

En ny leksak, och det är dags att börja om med inslag här. En begagnad laptop som ska vara ägnad åt måleriet. Äldsta sonen skulle byta till en nyare modell, mamman blev tillfrågad om intresse. Jag är glad att jag tog tillfället i akt.

Brist på tid kan vara orsaken till att den här sidan fått vila. Jag och maken har flyttat till vårt fritidshus, ett torp i Åmotsbruk. Byn jag föddes och växte upp i. Sedan ett år tillbaka klarar vi oss med hälften av de kvadratmeter vi hade tidigare. Men hus och trädgård har många behov att sätta händerna i.

Det enda som är större här är nog mitt målarrum, det är nog snudd på en ateljé….. men det känns fortfarande som lite för nobelt för att passa mig och måleriet.

Akvarellmåleriet lyser med sin frånvaro här hemma. När jag målar är det oftast på uppspänd duk och med gouashe, akrylfärg, kol och torrkrita. Med collage funkar det ju med akvarell, så tuberna torkar nog inte ihop helt. Till helgen ska färgerna med till kurs med Mats Pettersson i Vävaren, Gävle. Vilken gång i ordningen är Mats kursledare på en kurs jag gått….10…12, många! Som jag skrivit här flera gånger, han är startmotorn till att jag målar. Om du som läser det här har lust att gå målarkurs till helgen, 5-7 oktober, anmäl dig till Mats! Det finns några platser kvar. Kontaktuppgifter finns på hemsidan www.matspettersson.se Det är helt okej att måla med andra typer av färg än akvarell, vill jag tillägga. Tur för mig…

 

Poesi och drama

Plötsligt är det inte många dagar kvar till nästa utställning. Den här gången är det hemma i byn, Åmotsbruk.
Närmare bestämt i Bunges Kapell, byggnaden som började som kapell, för att övergå till folkskola. Sedan 27 år tillbaka, sommarkafé med utställningar, och försäljning av slöjd och konsthantverk.
Utställningen pågår mellan 30 juni till den 19 juli. Öppet varje dag mellan kl 14-19.

Det var här min målarbana började 2006. En målarkurs jag halkade in på, som min syster och min mamma ordnade. Mats Pettersson hyrdes in som kursledare. Rätt
kursledare för min del. Efter det har måleriet så småningom blivit mitt huvudintresse.
En del har hänt sedan dess, akvarellflödet blandas oftast upp med smetigare gouasche och akryl numera. Tusch och kol kompar med torra kritor. Pappersbitar och ibland textila bitar, limmas fast. Canvasdukarna går före akvarellpapper. Men delen måla, och skölj av vissa delar, det har inte gått över.
Utställningar namnges rätt ofta. Det är lika knepigt som att ge målningar namn. Den här gången hittade jag namnet bland Instagramkommentarer. Tack till Gunnel Moheim!

Gästrik Konst, snart påsk

Det börjar bli kort om tid till konstrundan Gästrik Konst. Hela påskhelgen öppnas ateljéer och olika byggnader för att visa konst av alla de slag. Från Gysinge i söder till Ockelbo i norr, Hofors i väster och Forsbacka i öster. Dessutom andra orter däremellan.

Jag är med för åttonde gången. I år i herrgården på Wij Trädgårdar, Ockelbo. Samma lokal som i fjol. Vi är fem stycken som ställer ut på Wij. Närmaste granne till mig blir kaféet. Här bilder från förra året:

2035C547-AE99-449A-B224-2D8B0DF8A156

Jag var mera trygg med de bilder jag ställde ut förra året. I år, jag vet inte…. flera större bilder, mera collage, gouache och akryl. Färre bakom glas och ram, flera på uppspänd duk. Ja, det blir annorlunda!

Gästrik Konst är öppet alla påskhelgens dagar kl 11.00-16.00.
Konstrundans hemsida: gastrikkonst.com

Det känns spännande! Hoppas det kommer besökare….
Välkommen!

Akvarellkurs med Lars

Kursledaren Lars Holm från Uppsala håller i kursen som jag snart är klar med, här i Harstad i norra Norge. Lars är en mästare på att ge push och riktigt bra vägledning. Rekommenderar alla som vill måla akvarell att gå kurs för honom. Riktigt hög klass, om du frågar mig!
Vilka dagar vi har haft, en resa i teknik med stark underton: personligt måleri. De här dagarna får högsta betyg!
Han har utmanat oss 10 kursdeltagare med jämna ytor, skrap, monotypi, skissa och måla, landskap och människor mm.
Idag fick vi 10 uppgifter. Utifrån en skolfotografering från 1965 skulle vi måla någon eller några av eleverna.
Kostymklädda pojkar och flickor med tuperat hår. Porträtt. Gärna i fräcka färger.
Fantastiskt roligt, humoristiska porträtt i mitt fall där ingen kunde hämta igen vem jag målat porträtt av.
Än en gång: personligt måleri….

I morgon, mot eftermiddagen, startar Inger och jag resan mot Oppdal, där hon och hennes familj bor. Det är 102 mil och kommer att ta tid. En övernattning i Mo I Rana måste till.

Hem till Ockelbo är det ytterligare 58 mil. Den resan får bli mot måndag eller kanske tisdag.

Efter de här dagarna känns akvarellmåleri mycket roligare än det gjort på flera år.