Vaknar inte hungrig längre. I unga år fick jag bestämma mig för hur mycket jag skulle stoppa i mig innan jag skulle äta. Det fanns plats för hur mycket mat som helst, särskilt på morgonen.

Numera är det fil och müsli som gäller. Jag blandar müslin själv, en konsekvens av att jag inte hittat någon tillräckligt god att köpa. Russin och annan frukt går bort, likaså socker. Däremot är rostade nötter en favorit. Receptet är en modifiering av författaren Anna Bergenströms Lagom Lyxig Müsli.

Rostad müsli
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 dl solroskärnor, lika mycket kokos, pumpakärnor, hackad mandel, hackade hasselnötter
1/2 dl oskalade sesamfrön, dessutom linfrö

Blanda allt i en ugnsform.  Häll över 1/2 dl rapsolja och 2 dl vatten. Rör om så att grynen fuktas.  Placeras i mitten av ugnen. 200* i ca 35 minuter. Var 7:e minut rör jag i blandningen, annars blir den bränd.

När allt svalnat kan du förstås tillsätta torkad frukt.

Jo, en sak till. Häll i ett par dl av müslin i bröddegen. Det blir supergott! Funkar också som strössel på vaniljglass, i allafall  utan russin…..